To av Norges første pommelierer
Ett år har gått og vi kan med stolthet annonsere at vi har fått to pommelierer i hus her på Øyna Kulturlandskapshotell. Vår egen restaurantsjef, Astrid og kjøkkensjef, Maren har det siste året gjennomført Norges første pommelierutdanning på fagskulen Vestland i Hardanger- som også er det største og mest omfattende pommelierstudie i verden.
Totalt var de 17 i klassen og vi på Øyna er så heldige å ha to av de her hos oss.
Fra venstre: Astrid Møllenhus (30år) fra Selbu og Maren Brekkvassmo Myrvold (35år) fra Namsskogan.
Her gratulereres to av Norges første pommelierer med blomster, heder og ære fra eierne Kristine og Frode!
Våre to dyktige ansatte har nå fordypet seg i hva sider er og dens historie. Vi gleder oss til å se hvordan Maren og Astrid kan implementere og bruke sin kompetanse til å sette sideren mer på kartet og hvordan sideren kan sees i en større måltidssammenheng her på Øyna.
Vi tok oss en prat med de to nyutdannede pommelierene:
Hvordan har dere det nå?
Vi er stolt og sliten, men veldig glad for at vi har gjennomført!Har det vært et morsomt/krevende studie å være med på?
Studiet har lært oss masse og gitt oss perspektiv på hvor stor siderverden er. Det har vist oss bredden i sider både i Norge men også resten av verden. Det har også gitt oss veldig mange fine kontakter som vi kommer til å dra nytte av senere.Hva er det morsomste minne?
Morsomste minne er å få møte produsene vi bare har hørt om tidligere. Spesielt fint var det å få omvisning i en tradisjonell eplehage i Kråkvik.Hva vil det si at dere nå er pommelierer?
For oss er tittelen et bevis på at vi er kompetente til å sette sider til mat, og kan navigere oss blant de ulike stilene rundt om. Vi har blitt kjent med mange av produktene og produsentene som finnes som gjør det enklere for oss å formidle førstehåndserfaring videre til gjestene våre.Yngve har fått et bedre grunnlag for å lage sider selv.
Hvordan vil dere ta i bruk denne utdannelsen på Øyna?
Vi vil fortsette å bruke sider i drikkepakkene og utvikle et siderkart. Det kommer nok til å komme glass-sider på menyen også! I tillegg ønsker vi å få til smakinger med sider for gjestene våre.Oppfordrer dere andre til å ta dette studiet?
Om man har interesse for sider og formidling så vil vi absolutt anbefale dette studiet! Det å være i hjertet av norsk siderlandskap under studiet har vært veldig vesentlig for å forstå produktet.Har dere tenkt å markere/feire dette?
Vi hadde en flott feiring med medstudenter, lærere, ordfører og produsenter i går, men vi må såklart få markert det når vi kommer hjem også!
På bildet ser dere det som kalles en pommelierpin, som er det synlige beviset på et gjennomført pommelierstudie.
Produsert av håndverkere på Sylvsmidja i Voss.
Tre pommelierer på Inderøy!
Sammen med Astrid og Maren, så var også eier og driver av Inderøy Mosteri med på samme pommelierstudie. Det er ekstra stas å tenke på at av landets 17 pommelierer, så finner vi tre av de her på vakre Inderøy!
Funfact:
Visste du at Maren og Yngve er samboere og eier Inderøy Mosteri sammen?
De to samboerne slapp sin aller første kommersielle sider i oktober i år (2024), og vi kan vente å få flere spennende nyheter fra de i tiden som kommer.